Son zamanlarda sosyal medyada Japon arabaları ile Güney Kore kökenli olanları karşılaştıran epeyce gönderi fark etmiş olmalısınız. Önümüzdeki günlerde, bu tür gönderiler daha da fazla sayıda görünecek ve en popüler sayfalar ve bloglar, Güney Koreli markaların mümkün olan her şekilde Japonlardan daha düşük kalitede olduğunu ima etmeye çalışacak.
Peki Gerçek Öyle mi?
Hepimiz Güney Koreli markalar Hyundai ve Kia'nın uzun bir yol kat ettiğini ve konu görünüm, konfor, kalite ve sunulan özellikler söz konusu olduğunda uluslararası markalara karşı boydan boya kabul edildiğini biliyoruz. Yine de pek çok insanın onları, 15/20 yıl kadar önce pazara giren bebeklik dönemindeki otomobillerle ilişkilendirdiği bir gerçek olmaya devam ediyor. Devam eden görüntü, 90'ların ve 2000'lerin Kore arabaları ile insanları rahatsız etmeye çalışıyor.
Geri Çağrılar
Vurgulanan önemli bir nokta, 500.000'den fazla Koreli otomobilin (Kia / Hyundai) yangın riskleri nedeniyle geri çağrılmasıdır. Peki bu konuda ya Japon arabaları ne hatırlatıyor? Bir bakalım:
- Mayıs 2019'da Toyota, ABD'deki 43,221 Yaris hatchback modelini geri çağıracağını duyurdu çünkü hatalı kablolama yan ve perde hava yastıklarının bir kazada açılmasını önleyebilir.
- Aynı ay, Honda, kaza olmadan meydana gelen 6 beklenmedik sürücü hava yastığı açılmasından sonra direksiyon simidi kablo demetlerini ve tamamlayıcı emniyet sistemi kablo makaralarını değiştirmek için 118.000 yeni 2019 CR-V'yi geri çağırdı.
- Nisan 2019'da Japon otomobil üreticisi Daihatsu, araçların fren sistemini etkileyebilecek arızalar nedeniyle Japonya'da 1,92 milyon aracı geri çağıracağını duyurdu.
- Aynı ay Suzuki, uygunsuz ürün denetimlerinden etkilenen 2 milyon aracın geri çağrılması nedeniyle yaklaşık 80 milyar Yen tutarında özel bir zarar kaydetti.
- Mart 2019'da ünlü Japon otomobil üreticisi Honda, hatalı hava yastıkları nedeniyle ABD ve Kanada'da 1 milyon aracı geri çağıracağını duyurdu.
- Ocak 2019'da Toyota, potansiyel olarak ölümcül Takata ön yolcu hava yastığı şişiricilerini değiştirmek için Kuzey Amerika'da 1,7 milyon aracı geri çağıracağını duyurdu.
- Aralık 2018'de Toyota, Avustralya'daki yepyeni 12. nesil Corolla hatchback'i geri çağırdı. 2.0 litrelik benzinli motora sahip 2.640 adet tamamen yeni Corolla hatchback, hatalı şanzıman nedeniyle geri çağrıldı.
- Kasım 2018'de Subaru ve Toyota, motorları durdurabilecek ve kaza riskini artırabilecek bir supap yayı sorunu nedeniyle 400.000'den fazla aracı geri çağırdı.
- Ekim 2018'de Toyota, dünya çapında (Prius dahil) sürüş sırasında durabilecek yaklaşık 2,4 milyon hibrid aracı geri çağırdı.
- Eylül 2018'de, başka bir Japon otomobil üreticisi Nissan, yangın riskleri nedeniyle dünya çapında yaklaşık 240.000 aracı geri çağırdı ve daha sonra, son denetimler sırasında fabrikalarında yapılan uygunsuz testler nedeniyle Japonya'da 150.000 aracı geri çağıracağını duyurdu.
- Eylül 2018'de Toyota, motor kablo demetinde yangın riski oluşturabilecek bir sorun nedeniyle Japonya, Kuzey Amerika, Avrupa, ASEAN ve diğer bölgelerdeki Prius dahil olmak üzere 1,03 milyon aracı tekrar geri çağırdı.
- Mayıs 2018'de Honda, artan yağ seviyesi sorunu nedeniyle Çin'de 1.5 litrelik turbo motorla donatılmış 130.455 CR-V'yi geri çağırdı ve motorların hasar görmesine neden oldu.
- Mart 2018'de Toyota, aşırı büyük pistonlar nedeniyle ABD'de 2.5 litrelik, dört silindirli motorlarla donatılmış 1.730 adet 2018 Camry sedanını geri çağırdı.
- Ağustos 2016'da Toyota, arka tekerlek hizalamasını ayarlamak için kullandığı somunlar düzgün şekilde sıkılmadığı için sallanan arka süspansiyon nedeniyle ABD'de 337.000 aracı üçüncü kez geri çağırdı. Toyota ayrıca, arka tekerlek hizalaması için somunların doğru şekilde sıkılmaması durumunda süspansiyon kolu dişlerinde pas oluşabileceğini buldu. Bu olursa, süspansiyon kolu araçtan ayrılabilir ve sürücünün kontrolü kaybetmesine neden olabilir.
- Bunlar, dünyadaki Japon otomobilleriyle ilgili son hatırlamalardan yalnızca "birkaçı". Bu yüzden, belki de seçilmiş sayıda geri çağırma için Güney Koreli otomobillerle dalga geçmeye gerek yoktur.
Japon Hile Skandalları
Suzuki, Mazda, Nissan, Subaru, Mitsubishi ve Yamaha gibi Japon otomobil üreticileri emisyon testlerinde hile yaptıklarını itiraf ettiler. Veriler kurcalama skandalı, Japonya'nın otomobil üretim endüstrisini ve yüksek kaliteli ve verimli araç üretimi konusundaki itibarını zedeledi.
Otomobil üreticilerine ek olarak, Takata gibi Japon parça şirketleri, neme maruz kaldıktan sonra şarapnel bombalarına dönüşmek için on milyonlarca hava yastığı şişiricisini geri çağırmak zorunda kaldıktan sonra çok imajları yerlebir oldu. Japon tedarikçi Kobe Steel, birden fazla otomobil üreticisine giden metallerle ilgili verileri tahrif ettiğini de kabul etti.
Japon Markalarını Etkileyen Güney Koreli Markalar
Mart 2018'de, Güney Koreli Genesis serisi, Tüketici Raporlarına göre 2018’in ABD’deki en iyi otomobil markası seçilmek için Alman rakiplerini geride bıraktı. Tüketici Raporları, sürüş, iç kaplama kalitesi, güvenlik ve güvenilirlik açısından test ettiği ve değerlendirdiği arabaları satın aldığı için ürün önerileri için etkili bir kaynaktır. 34 otomobil markasını kapsayan rapor kartı, incelenen her modelle ilgili bilgilerin yanı sıra aboneler tarafından gönderilen memnuniyet anketlerinin sonuçlarını bir araya getiriyor.
Haziran 2018'de Güney Koreli Markalar, J.D. Power'ın 2018 İlk Kalite Araştırmasında Rakiplerini Ezdi. Yıllık J.D. Power İlk Kalite Çalışması (IQS), otuz yılı aşkın bir süredir yeni araçların sahiplerinin memnuniyeti için bir ölçüt olarak hizmet ediyor. Sahip oldukları ilk 90 gün boyunca araç sahiplerinin yeni araçlarında yaşadıkları doğrulanan sorunların sayısını ve türünü, 200'den fazla araç parametresinin değerlendirmesine dayanarak ölçer. İlk kalite, daha yüksek kaliteyi yansıtan daha düşük bir puanla, 100 araç başına (PP100) yaşanan sorun sayısıyla belirlenir.
İlk 3 sırayı, Genesis en üstte olmak üzere Güney Koreli markalar aldı, ardından 2. sıradaki Kia ve 3. sıradaki Hyundai takip etti.
IF Ödülleri
Şubat 2019'da, Güney Koreli otomobil üreticisi Kia, art arda üçüncü hat-trick'i münasebetiyle 2019'da 3 iF Ödülü kazandı. Kia, 2010 yılında ilk iF Ödülünü kazandı ve o zamandan beri her yıl en az bir ödüllü model yarattı. Kia, araç tasarımları için toplam 18 iF Ödülü kazandı. Hyundai ayrıca 2019'da üst üste beşinci kez iF Tasarım Ödülü'nü kazandı.
64 yılı aşkın bir süredir, iF Tasarım Ödülü, dünya çapındaki tasarım profesyonelleri tarafından tasarımda mükemmelliği takdir etmektedir. Dünyanın en eski bağımsız tasarım kurumu olarak tanınan ve prestijli ödül, çeşitli disiplinler ve kategorilerdeki en iyi tasarımcılara verilen Hannover'deki iF International Forum Design GmbH tarafından organize edilmektedir. Ödülün 2019 edisyonuna 50 ülkeden gelen şirketlerden 6.400 ürün başvurusu geldi ve katılımlar 67 uluslararası tasarım uzmanından oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi.
Diğer Ödüller
Son zamanlarda Kia Stinger ve Forte, Kanada'nın 2019 Yılın Otomobili Ödülü'nü kazandı. 2019 Hyundai Santa Fe, ABD'de 2019 Yılın SUV'si unvanını kazandı. Koreli otomobillerin bu yıllarda farklı pazarlarda kazandığı çok sayıda ödül var ve Japon otomobil markalarının sayısı sınırlı olmasına rağmen, Koreli markalar Japonları rahatsız etmeye devam ediyor.
Ayrıca Koreli markalar garantiden yararlanır. Bazı pazarlarda 7 yıla kadar / sınırsız km garantisiyle Japon arabaları Kore arabaları ile rekabet edemez. Türkiye'de Kia, Türkiye'deki Japon otomobil üreticilerinin sunduğundan daha fazla olan 2 yıl / 50.000 km garanti sunuyor (Toplam 5 yıl 150.000km garanti sunuyor.).
Soru şu ki, bu garanti kelime savaşı gerçekten buna değer mi? Basitçe değil. Asıl soru şu ki, Türkiye'de satılan sözde Japon arabaları başka yerlerde satılan Japon arabaları ile gerçekten karşılaştırılabilir mi? Her birimizin cevabı bildiğine inanıyoruz.
Kaynak: carspiritpk.com